Under 2020 lanserade YANMAR nya kraftfulla 1,6 och 2,1 liters industrimotorer; 3TN86CHT och 4TN86CHT.

Båda dessa motorer är turboladdade med laddluftkylning och uppfyller emissionskraven EU Steg 5 och US EPA/CARB Tier 4. De två nyutvecklade motorerna levererar ännu mer effekt jämfört med dess föregångare utan laddluftkylning (20 % respektive 14 % mer effekt).

Som vanligt med YANMAR har motorerna kompakta dimensioner, låg bränsleförbrukning och ett effektivt avgasefterbehandlingssystem.

Ny produkt från ABL erövrar världen

Diesel Power arbetar ofta i nära samarbete med våra kunder. Nedan kan du läsa om ett av våra spännande samarbeten med företaget ABL. ABL har utvecklat en ny produkt utrustad med YANMAR motorer som säljs över hela världen.

ABL är ett företag med rötter i den småländska staden Sävsjö och har funnits sedan 1960. Företaget har lång erfarenhet av redskap och tillbehör till entreprenadmaskiner och både dess konstruktion och tillverkning sker i Sverige. ABL är duktiga på att leverera unika och specialanpassade produkter till sina kunder.

Sedan en tid tillbaka har företaget en nyutvecklad produkt, ABL Giant Sweeper, som sopar från gatorna och direkt transporterar grus mm upp på dragfordonets flak.

Diesel Power har funnits med som leverantör sedan utvecklingen av ABL Giant påbörjades. ABL behövde en stabil, robust, kompakt och driftsäker motor till sin nya produkt. En av anledningarna till valet av Yanmar var det välkända varumärket samt möjligheten för ABL att kunna leverera på en världsmarknad då motorn har en gemensam motorplattform oavsett emissionskrav för respektive marknad.


Diesel Power samarbetar tätt med sina kunder och är ofta involverad i kravspecifikationen initialt för den tilltänkta motorn/applikationen. Detta också i fallet med ABL. Dagens motorer kräver mer integrering i applikationen då man måste ta hänsyn till fler variabler avseende dimensionering och belastningscykler för att integreringen skall bli riktigt bra.

”Jag kontaktade Anders på Diesel Power och berättade om vårt projekt med ABL Giant Sweeper och att vi behövde en liten kompakt men också kraftfull och driftsäker motor. Anders ordnade ett möte och vi gick igenom vår kravspecifikation. Efter det så har allt fungerat mycket bra och supporten från Diesel Power har funnits där när vi behövt den.”

Richard Liljedahl
Konstruktör och säljare på ABL

”Att få vara en del i en ny och unik produkt som nu är på väg ut över världen är oerhört spännande. Så tätt som samarbetet varit mellan ABL och Diesel Power är mycket lärorikt för oss som leverantör. Och utmanande. Vi levererar komponenter som skall integrera med både hydraulik och mekanik.
För att få alla delar att fungera optimalt så har det varit nödvändigt att samarbeta med flertal av andra underleverantörer till ABL.”

Anders Alvhede
Försäljningsansvarig Industri på Diesel Power