Diesel Power

Storebro J32

Storebro J32

Typ av båt: Motorbåt - planande
Tidigare motor: 6LP-STE, Yanmar
Nymonterad motor: Hyundai SeasAll, S250/S270 Merc drev

Visa fler båtreferenser

Motorbyte och rekonfigurering av en Storebro J32

Vikt 5 ton, längd 10,1 m, bredd 3,4 m, nu med 5 riktiga kojplatser, planande båt från 90-talet Tidigare satt det 2 st Yanmar 6 LP-STE (2 x 290 hk/215) och H211 vattenjet Total ombyggnad av aktern till nya drevmotorer: 2 st Hyundai SeasAll S250S (250 hk/3800 rpm) 2 st Mercruiser Bravo-3 drev med utväxling 1,81:1

Motorerna valdes av flera olika anledningar; storlek/vikt, driftsekonomi, teknik och miljö men också ett konkurrenskraftigt pris. Den viktigaste var det betydligt mycket kompaktare montaget skulle ge plats att flytta tankar och viss elutrustning från teknikdurken (mellan maskinrummet och mid-cabin) till det nästan tomma maskinrummet. I maskinrummet finns nu; motorer, dieseltank, batteribank, färskvattentank, septiktank, varmvattenberedare, länspunmpar samt säkringar/huvudströmbytare etc. Den tidigare tank/teknik-durken är i princip helt utrymd och ersatt av en 90x250cm stickkoj. Bakom panelerna långskepps finns finelektronik (SB) samt värmare och inverter (BB). En del jobb återstår med paneler och inredning.

Prestanda har förbättrats på ett enastående sätt. Vikten blev 0,5 ton lättare och tyngdpunkten är förflyttad akterut då maskinerna står längre bak i maskinrummet samt att samtliga tankar är placerade ca 1,5-2 m längre akterut. Båten går något högre i vattnet men framförallt mer horisontellt mot tidigare. Dreven lyfter aktern och båten släpper på ett helt nytt sätt vid planing. Detta gör att båten går ca 4 knop snabbare i toppfart (36,8 knop uppmätt) och har gett ca 40% lägre bränsleförbrukning vid marschfart, och betydligt mer än så i låga farter tack vare propellrarnas högre verkningsgrad i deplacerande farter. Körmässigt har båten kvar samma härliga tunga och trygga gång vid planing, men med mycket lättare roderkänsla och kvickare snabbsvängar. Med en stickkoj mid-cabin, två sovplatser i den nya avskilda akterkabinen och de existerande två sovplatserna i förpiken har båten växt utan att någon annan yta har påverkats.

Länkar för Storebro J32

Om du har fler frågor kring denna installation så är du välkommen att ringa oss på Diesel Power för rådgivning. Vi har till exempel ett brett sortiment av alla tillbehör som ofta behövs vid en installation av en ny motor.

Tack till Göran af Klercker.

Vill du ha ett kostnadsförslag på en ny marinmotor?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och hjälper dig att välja rätt motor till just din båt.

Frågor kring installationen?

Om du har fler frågor kring denna installation så är du välkommen att ringa oss på Diesel Power för rådgivning. Vi har till exempel ett brett sortiment av alla tillbehör som ofta behövs vid en installation av en ny motor.

Kontakta oss

Våra varumärken

John Deere logotype
Yanmar logotype
MAN logotype
COX logotype
Kohler logotype
Parker Racor logo
EHB Electronics logotype