Diesel Power

Biscaya taxibåt

Biscaya taxibåt

Typ av båt: Motorbåt - planande
Tidigare motor: AQAD41A, Volvo Penta
Nymonterad motor: Hyundai SeasAll, S250/S270 Merc drev

Visa fler båtreferenser

Motorbyte i Biscaya taxibåt

Vikt c 4,5 ton, längd 8,80 m, bredd 3,10 m, plats 12 passagerare i salong vid bord och på öppet akterdäck, halvplanande båt från 70-talet.

Båten byggdes av Österskärs varv för marinens räkning under namnet Biscaya för persontransporter. Tidigare satt det 2 stycken Volvo Penta AQAD41A  marinmotorer (200 hk/3800 rpm) från tidigt 80-tal med VP aquamatic 280 drev gjorde att båten gick tungt med en maxfart på 25 knop. Då båten skall användas som taxibåt till Sands hotell, Sandhamn bestämde man sig byta motor och drev. Under installationen bestämde man sig för att använda adaptrar i akterspegeln för att slippa plasta. Genom att köra helt med NMEA 2000 behövde man inte installera separata instrument utan man kopplar upp motorns diagnos- och övervakningssystem direkt till två Maretron instrument. Nya motorer är två stycken Hyundai SeasAll S250S (250 hk/3800 rpm)

  • Mercruiser Bravo 3 drev med utväxling 2,01:1
  • 4+3 propellrar med 24 tums stigning (samma propellrar)
  • Toppfarten är nu 36 knop (49 liter/tim x 2) och marchfarten är c. 30 knop (30 liter/tim x 2) med 12 passagerare (kan justeras med trimläge osv).

Vid den första provkörningen under hösten 2014 nådde båten 4050 rpm direkt och gjorde då 35 knop. Gick som ett spjut och hade helt underbara sjöegenskaper – ger mer kraft, går snabbare upp i planing och lägre ljudnivå. Då båten kommer att lastas med upp till 12 personer accepteras ett övervarv vid tom båt.

”Vi har fått ett ekonomiskt och pålitligt verktyg i vår verksamhet som vi kommer att nyttja dagligen. Enkelheten och åtkomligheten gör att vi kommer att kunna sköta mycket av underhållet själva. Modern teknologi i ett kompakt skal som är användarvänligt.”

Tack till Magnus Holmbom (krögare Sands hotell, Sandhamn)

Vill du ha ett kostnadsförslag på en ny marinmotor?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och hjälper dig att välja rätt motor till just din båt.

Frågor kring installationen?

Om du har fler frågor kring denna installation så är du välkommen att ringa oss på Diesel Power för rådgivning. Vi har till exempel ett brett sortiment av alla tillbehör som ofta behövs vid en installation av en ny motor.

Kontakta oss

Våra varumärken

John Deere logotype
Yanmar logotype
MAN logotype
COX logotype
Kohler logotype
Parker Racor logo
EHB Electronics logotype